Alerji ve Alerjik Egzama Nedir?

Alerji bir maddeye bireyin teması ile vücudunun anormal duyarlılık göstermesidir. Alerji çoğu zaman genetik geçiş göstermektedir. Bunun dışında çevresel alerjenlere karşı duyarlılık artışı söz konusudur. Çevremizde çok sayıda alerjen vardır ve kişilerde her türlü maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Alerji 3 yaşına kadar en çok inek sütü, soya ve yumurta gibi gıdalara karşı ön planda iken, 3 yaştan sonra hava ile alınan ev tozu akarı, küf mantarı, polenler, hayvan türü ve epiteline bağlı reaksiyonlar ön plana geçer. Çocuklarda alerji tanısı, alerji testleri ile konur. Gıda alerjilerinin tanımlanması kan testleri ile yapıldığında daha güvenli sonuç verirken, solunum sistemini ilgilendiren ev tozu akarı, polen gibi maddelere karşı en iyi alerji testleri deri testleri ile araştırılır.

ALERJİK EGZAMA UYKUSUZLUĞA NEDEN OLABİLİR!

Alerjik egzama ya da atopik dermatit adı verilen hastalık, özellikle hayatın ilk yıllarında yoğun olarak görülen deride kızarıklık, kuruluk, pullanma artışı ile seyreden bir deri hastalığıdır. Hastaların sıklıkla başvurduğu şikayetler deride kaşıntı, kızarıklık, bunlara bağlı olarak hissedilen huzursuzluk ve uykusuzluktur. Hastalarda yanaklar, boyun altı, dirsek içleri ve diz arkası gibi bölgeler en çok etkilenen alanlardır. 5 yaşına doğru alerjik egzamaların şiddeti azalır. Egzamanın oluşumunun en önde gelen sebebi, gıdalara karşı gelişen alerjidir. Gıdalar içinde de en sıklıkla inek sütü ve yumurta bu duruma neden olmaktadır. Ayrıca hava ile alınan ev tozu, küf mantar, ağaç polenleri, yabani ot polenleri gibi alerjenler de hastalığı tetikleyebilir.

Ayrıca kuruluk, şiddetli sürtünme, iritasyona bağlı sıkı kıyafetler, yünlü kıyafetler gibi fiziksel uyaranlar da şikayetlerin artmasına sebep olabilmektedir. Bu tür alerjileri havadaki kuruluk uyardığı için kış aylarında hastaların semptomları daha da ağırlaşmaktadır.

Tedavide alerjenle temasın azalması, şikayetlerde azalma olmasını sağlayacaktır. Ayrıca banyo sırasında nemlendirici uygulama ile cildi nemli tutma bu yönde etkili olmaktadır. Koruyucu önlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ağızdan alerji ilaçları ve kremlerle tedavi gerekebilmektedir. Kaşıntının getirdiği stres hastalığın daha da kötüleşmesine neden olur. Özellikle kış aylarında havanın kurumasıyla ciltte kuruluk ve iritasyon artacağından ve bu durumlara bağlı olarak kaşıntı ve kızarıklıkların artması söz konusu olacağından daha yoğun bir nemlendirici bakım önem kazanır.

Dr. Bahar ÖZNUR

Dr. Bahar ÖZNUR, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakultesi Dermatoloji ABD