Atopik Dermatit ve Kıyafet Seçimi

Atopik dermatit deri kuruluğu, kızarıklık, pullanma ve kaşıntı ile kendini gösteren tekrarlayıcı bir deri hastalığıdır. Hastalığın nedeni tam bilinmemekle beraber genetik zemin ve çevresel faktörlerin kombinasyonu ile ortaya çıktığı şu an için elde edilen verilerdendir. Atopik dermatit genellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkar, alevlenmeler yaş ilerledikçe azalarak düzelme eğilimi gösterir. Deri, kuru ve kolaylıkla tahriş olmaya meyilli olup deri bariyeri bozulmuştur. Kızarıklık, pullanma, kaşıntı en sık görülen belirtilerdendir. Bunların yanında enfeksiyonlara yatkın olan deri çeşitli viral, bakteriyel, fungal ve paraziter enfeksiyonlarla da sıklıkla kolonize olmaktadır. Hastalığın tedavisinde en önemli basamaklar cildin çok iyi nemlendirilmesi, kaşıntının azaltılması, mevcut olan egzamalı alanların tedavisi ve tetikleyici faktörlerden uzak durulmasıdır.

Alevlenmeye neden olan tetikleyiciler ise uzun süreli ve sıcak banyo, stres, bakteri ve virüsler, terleme, ısı ve iklim değişiklikleri, temizleyiciler, deterjanlar, toz ve bitki polenleri, sigara, gıdalar ve yanlış kıyafet seçimidir. Kıyafet seçimi atopik dermatit tedavisinde önemli yere sahiptir. Renksiz, pamuklu ve dar olmayan kıyafetler tercih edilmelidir. Terleme atopik dermatitin alevlenmesine neden olabileceğinden sıkı ve aşırı kalın kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Yünlü ve kaba dokulu kıyafetler, örtüler (yastık, battaniye, yorgan) ve oyuncaklar kullanılmamalıdır. Yeni kıyafetler kullanılmadan önce yıkanıp, etiketleri kesilmelidir. Dikişleri deriyi tahriş edecek şekilde belirgin olan ya da dantel gibi sert kısımları olan kıyafetler de kullanılmamalıdır.

Kıyafetleri mümkünse ütülemek atopik derinin bakımında önerilmektedir. Deriye temas eden kıyafetlerimizin yıkanmasında ise hipoalerjenik özellikteki deterjanlar tercih edilmelidir. Az miktarda deterjan veya sabun tozu kullanılarak yıkanan çamaşırlar iyi durulanmalı, mümkünse çift durulanmalı ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Bebek kıyafetleri saklanırken naftalin güve ilaçları kullanılmamalıdır. İklime ve oda sıcaklığına göre kıyafet seçimi yapılmalı yatarken hafif gece kıyafetleri giydirilmelidir. Bebeklerde gece kaşınmayı önleme amaçlı pamuklu eldivenler giydirilebilir. Soğuk ortamda tek kat kalın kıyafet yerine iki kat ince pamuklu kıyafet gerektiğinde hafifletmek için de tercih edilmelidir. Dış ortamda ise yoğun güneş ışığından koruma amaçlı siperli şapka takılmalıdır.

Atopik dermatit uyku başta olmak üzere günlük hayat kalitesini etkileyen bir durumdur. Bu nedenle hastalığın tanınması, etkenlerin saptanması, tetikleyicilerin bilinmesi ve tedavisi önemlidir. Günlük yaşamda çevresel maruziyet bilincini kazandırmak ve bunlardan başlıcası olan kıyafet seçiminin önemi kavratmak nüks oranının da azaltılmasında faydalı olacaktır. Hastalar mutlaka her konuda dermatoloji uzmanlarından yardım alarak hareket etmeleri gerekmektedir.

Dr. Günseli Şefika PANCAR

Dr. Günseli Şefika PANCAR, Ondokuz Mayıs Üni.tıp Fakültesi